over tegels

De tegels worden handgevormd uit speciaal samengestelde wit bakkende klei. Na ongeveer 3 weken drogen worden de tegels gebakken op een temperatuur van 1000 graden Celsius. Dit biscuit bakproces duurt, met het afkoelen mee, ca. 30 uur.

Na controle van de tegels op breuk etc. worden met een zachte kwast 3 lagen tinglazuur aangebracht. Dit is de witte onderlaag voor de beschildering met majolica glazuur-verf.

Eerst wordt van het decorontwerp een contourtekening gemaakt op transparant papier. De contouren worden vervolgens doorgeprikt. Deze zgn. spons legt men op het ongebakken glazuur en wordt 'beklopt' met een linnenzakje gevuld met houtskool- of Noritpoeder. De contouren van de tekening staan nu als zwarte puntjes op de tegel. Dan volgt het overtrekken van de contouren met glazuurverf van de gewenste kleur. Daarna worden de vlakken ingeschilderd. De moeilijkheid van deze techniek schuilt er in dat de uiteindelijke kleur met al haar nuances pas zichtbaar is na het bakken. En  iedere penseelstreek moet raak zijn, want corrigeren is bijna onmogelijk. Nu volgt de 'gladbrand' waarbij het glazuur verglaast en zich hecht aan de tegel. Dit vindt plaats bij een temperatuur van 1050 graden Celsius en duurt ca. 24 uur.